In Nieuws op 3 augustus 2017, Geen reacties

Waterdichte mobiele telefoon: wat zegt de IP-certificering?

Nieuwe smartphones komen steeds vaker met IP65, IP67 of IP68-certificeringen op de markt. Dit is een IP-certificering voor extreem stof- of waterdichte telefoons. Wat er precies met deze categorieën wordt bedoeld, wat ze beloven en wat ze te bieden hebben, lichten we hier voor je toe.

In de douche je telefoon opnemen of in bad het nieuws op je telefoon lezen? Nog niet zo lang geleden konden we ons hier niets bij voorstellen. Waterdichte mobiele telefoons werden alleen in het outdoor segment verkocht. En dit waren grote, zware en lelijke toestellen die je niet dagelijks gebruikt. Bij smartphones spelen de esthetische kenmerken juist een belangrijke rol. Apple, Samsung en LG richten zich niet alleen op functionaliteit, maar ook op een mooi design. Daarom proberen ze mooie waterdichte en waterbestendige smartphones te maken.

Een waterdichte mobiele telefoon kopen? Wat zegt de IP-certificering? In dit blog lees je daar meer over en leggen we je uit waar je op moet letten.

Waterschade teEen waterdichte mobiele telefoon kopen? Wat zegt de IP-certificering? In dit blog lees je daar meer over en leggen we je uit waar je op moet letten. lefoon verzekering

IP-certificering: het verschil tussen waterbestendige en waterdichte telefoons

De IP-certificering die we aantreffen bij waterbestendige, waterafstotende of waterdichte smartphones klinkt cryptisch, maar is makkelijk te ontcijferen. De certificering International Protection (IP) wordt toegekend door de International Electrotechnical Commission (IEC). Het geeft aan in hoeverre je telefoon tegen het binnendringen van vuil en vloeistoffen is beschermd.

In hoeverre je telefoon is beschermd, hangt af van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate aan waarin je telefoon is beschermd tegen het binnendringen van vuil zoals zand of stof. Het tweede getal geeft de bescherming tegen het binnendringen van vloeistoffen aan.

IP-certificering: het verschil tussen waterbestendige en waterdichte telefoons

IP-certificering: het verschil tussen waterbestendige en waterdichte telefoons

Voorbeelden van IP-certificering: hoe waterdicht zijn deze telefoons echt?

    • IP58 (o.a. Sony Xperia Z2) – bescherming tegen stof in kleine, niet-schadelijke hoeveelheden en tegen onderdompeling in water
    • IP65 (o.a. Sony Xperia M4) – bescherming tegen stof en tegen waterstralen
    • IP67 (o.a. iPhone 7) – volledige bescherming tegen stof en tijdelijke onderdompeling in water mogelijk
    • IP68 (o.a. Samsung Galaxy S7) – bescherming tegen stof en onderdompeling in water

Als je op zoek bent naar een waterdichte mobiele telefoon, moet je op zoek naar een telefoon met een IP67 of IP68-certificering. Toch roepen de voorbeelden hierboven nog wel een aantal vragen op. Bijvoorbeeld, wat betekent stof in schadelijke hoeveelheden en hoe lang is tijdelijke onderdompeling?

In de praktijk betekent dit dat een telefoon met IP5x-certificering bescherming biedt tegen het binnendringen van stof dat invloed heeft op de functionaliteit. Wat de waterbestendigheid betreft, kun je met mobiele telefoons met een IPx7-certificering 30 minuten duiken in maximaal een meter diepte.

Met een duurzame waterdichte telefoon met IPx8-certificering, kun je een veel langere duik in ten minste één meter diepte (de werkelijke diepte moet de producent aan de klant communiceren) maken. Als je een Sony Xperia M4S of andere IPx5 smartphone hebt, kun je in de regen een kort telefoongesprek voeren. Een waterdichte telefoon kun je dat echter niet noemen.

Het is een bemoedigende trend voor de toekomst dat grote smartphonefabrikanten steeds robuustere telefoons ontwikkelen en een geweldig design en functionaliteit steeds vaker samengaan. Deze telefoons kunnen bij een val nog wel steeds kapot gaan en worden steeds interessanter voor criminelen. Daarom adviseren we je om onze telefoonverzekering af te sluiten.

Overigens is de IP68-certificering er wellicht schuldig aan dat de Samsung Galaxy Note 7 graag in vlammen opgaat.