In Nieuws op 21 november 2016, Geen reacties

Je telefoon rooten doe je zo (op eigen risico!)

Mijn telefoon rooten? Wat bedoel je? Je zult niet de eerste zijn die zich hardop afvraagt wat rooten betekent. Rooten is een veelgehoorde term in de wondere wereld der smartphones en aangezien gebruikers het steeds vaker doen, volgt hier een korte toelichting.

We kennen allemaal het probleem van ‘s ochtends met 100% de deur uit gaan, om halverwege de dag alweer met 20% rond te lopen. We gebruiken veel apps en laten nog wel eens wat op de achtergrond lopen. Ondertussen eisen we zoveel van onze smartphone, dat we verwachten dat die accu vol blijft. Dus luisteren we ook nog maar een muziekje of gebruiken we een routeplanner en voor je het weet krijg je een melding dat je telefoon weer in de lader moet. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Om deze narigheid bijvoorbeeld te voorkomen, kun je jouw telefoon rooten.

telefoon rooten

Wat is telefoon rooten?

Het rooten van een telefoon wil zeggen dat jij jezelf toegang kan geven tot de kern van het besturingssysteem. Dit is te vergelijken met de admin-functie op je laptop of computer. Zodra je iets te dicht bij de kern van het systeem komt, krijg je de melding dat slechts de admin het recht heeft om wijzigingen aan te brengen. Vaak zien we dat als irritant, want we willen iets wijzigen of installeren, maar die functie zit er niet voor niets op. Het voorkomt namelijk dat, mocht je geen expert zijn, er geen fouten in het systeem sluipen die schade aan kunnen richten. Zo werkt dat ook met je telefoon.

Hoe doe ik het?

Door middel van de apps Superuser of SuperSU krijg je dus admin-rechten en hebt zo de mogelijkheid om het systeem aan te passen. Vervolgens richt jij je smartphone in zoals jij het wilt. Als een app nu om root-toegang vraagt, bepaal jij of je dit wel of niet wilt. Als onderdeel van rooten installeer je een usage manager (SuperSU of Superuser). Deze tools zijn in feite de poortwachter van de root-toegang van je telefoon.

Door middel van telefoon rooten kun je een app als Titanium Backup laten draaien om de app permanent te verbergen of verwijderen. Titanium kan ook gebruikt worden om handmatig alle data van een app of game op te slaan op een ander toestel (handig als je een nieuwe telefoon nodig hebt). Mocht jij je toestel op afstand willen gebruiken, dan maakt telefoon rooten dit ook mogelijk.

Voordelen van een root

Door telefoon rooten kan je bijvoorbeeld de accuduur verlengen, je kan bepaalde functies uitschakelen en meer back-up ruimte creëren, maar het is ook zomaar mogelijk om onherstelbare schade aan te richten en daarmee vervalt de garantie op je smartphone ook meteen. Nu heeft ieder nadeel zijn voordeel en dekt onze smartphoneverzekering de meeste bedieningsfouten, maar als je niet zonder je smartphone door het leven kunt, raden wij je aan om je eerst goed in te lezen voordat je besluit om je telefoon rooten.