In Nieuws op 4 augustus 2016, Geen reacties

Spiegelreflexcamera tijdens vakantie beschermen

Een spiegelreflexcamera maakt prachtige foto’s en wordt dankzij automatische programma’s steeds eenvoudiger te bedienen. Maar ze kosten nog steeds honderden euros en zijn dus niet goedkoop in de aanschaf. Zijn ze daarom ook te kostbaar om ze mee op reis te nemen? Zeker niet, want spiegelreflexcamera’s zijn niet meer zo duur dan tien jaar geleden. Steeds minder mensen kopen compactcamera’s omdat men voor hetzelde geld ook een systeemcamera of een goedkope SLR camera kan kopen. De beeldkwaliteit van dergelijke camera’s is ook niet te vergelijken met die van compactcamera’s.

Spiegelreflexcamera by Dylan Luder (stocksnap.io)

Voordelen van een spiegelreflexcamera

Ben je nog aan het wikken en wegen om ook een SLR te kopen? Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Scherptediepte – het gebied op de foto dat scherp is kan variëren tussen een paar millimeter tot bijna oneindig, mede afhankelijk van de gebruikte lens. Dit geeft je veel mogelijkheden om foto’s te maken die het onderwerp dat je belangrijk vind er echt uit te laten springen.
  • Snelheid – de meeste compactcamera’s hebben een afdrukvertraging. Wanneer je op de ontspanknop drukt duurt het nog even voordat de foto daadwerkelijk genomen wordt. Bij een spiegelreflex wordt de foto daarentegen binnen enkele milliseconden na het afdrukken genomen.
  • Lichtgevoeligheid – bij een spiegelreflexcamera kun je de ISO waarde vaak omhoog halen tot 3200 of zelfs 6400 ISO. Je hebt dan minder licht nodig om toch een sluitertijd te krijgen waarbij je beweging voorkomt.
  • Instelmogelijkheden – een spiegelreflex biedt uitgebreide mogelijkheden om de instellingen naar je hand te zetten. Diafragma, sluitertijd, ISO waarde, lenstype, instellingen voor bestandopslag, flitssynchronisatie en dergelijke; je kunt ze allemaal eenvoudig naar je eigen wensen instellen.
  • Verwisselbare objectieven – Een van de belangrijkste voordelen van een SLR is de mogelijkheid om objectieven te wisselen. Voor sommige merken zijn meer dan 50 verschillende lenzen te koop. Elke lens heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Fisheye, groothoek, macro, tilt-shift, standaard, tele, voor iedere situatie en voor iedere fotograaf wat wils.

Systemcamera by Jacob Hudson (stocksnap.io)

Verschil tussen Spiegelreflex- en Systeemcamera’s

Vroeger waren er alleen compact- en spiegelreflexcamera’s. Huis-tuin-en-keuken fotografen gebruikten slechts compactcamera’s, alleen professionals en fanatieke amateurs beschikten over een digitale spiegelreflex. Tegenwoordig zijn er meer opties beschikbaar, ook voor minder gevorderde fotografen. Grote cameraproducenten bieden bijvoorbeeld systeemcamera’s aan, deze zijn zonder spiegelreflex zoals een compactcamera maar door losse lenzen stel je zelf je ideale camera samen.

De juiste bescherming voor je spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera is nog steeds een behoorlijke investering in mooie vakantie kiekjes. Helaas gaan ze ook snel stuk als ze bijvoorbeeld op de grond vallen of als je er per ongeluk een glas water overheen gooit. Daarom is het ook belangrijk om voor een goede verzekering te kiezen. Misschien denk je dat een reisverzekering wel voloende is. Met zo’n verzekering ben je tijdens een reis voor verschillende ongelukken verzekerd. Overigens hanteren verzekeraars maximale bedragen bij het uitbetalen van schade. De complete bagage heeft vaak een maximale vergoeding van € 1000 tot € 3500, echter voor camera´s of andere elektrische apparatuur is het vaak maar € 300 – € 500. Als je camera met lenzen duurder is, ben je dus niet voldoende verzekerd.

Gebruik je jouw camera allen tijdens de vakantie? Waarschijnlijk niet, kies daarom voor een aparte cameraverzekering. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een slr camera verzekering bij Klikzeker af te sluiten. Deze biedt dekking tegen valschade, vloeistofschade, kortsluiting en optioneel tegen diefstal.