In Nieuws op 3 juni 2016, Geen reacties

Elektrische fiets kopen – Tips


Elektrische fietsen worden steeds populairder. Meer mensen denken over de aanschaf van een e-bike na om grotere afstanden makkelijk af te leggen of ook op latere leeftijd te kunnen blijven fietsen. Bij het kiezen van een elektrisch fiets zijn meerdere punten best wel belangrijk. We hebben een lijstje samengesteld om deze keuze gemakkelijker te maken.

elektrische fiets

Gek op fietsen. De nieuwe trend in fietsen: e-bikes! © stocktributor via istockphoto.com

Basics bij het aanschaf van een elektrische fiets

  • Proefrit: Probeer tijdens profritten verschillende modellen. Alleen daardoor weet je welk aandrijfsysteem of type fiets bij je past.
  • Framemaat: Zoals bij een gewone fiets is de framemaat en het type frame bepalend voor comfort en een goede zithouding. Het is belangrijk dat de lengt van de zitbuis op de lengt van jouw past.
  • Gewicht: Als je voor een elektrische fiets zonder afneembare accu kiest, is het best wel belangrijk dat je ook op het gewicht let. Vooral als je de fiets soms naar binnen moet of wil tillen.
  • Elektrische Fiets Verzekering: Een pedelec is een duure aanschaf, daarmee het op lange tijd zijn geldt waard is, denk er over een verzekering na.

Accu en actieradius

Het meest belangrijke onderdeel van iedere elektrische fiets is de accu. Zijn kwaliteit bepaalt jouw actieradius. Het vermogen van de accu wordt weergegeven in Wh. Het accuvermogen varieert tussen de 234Wh en de 504 Wh. Leuk allemaal die cijfers, maar hoever kan ik fietsen met zo’n accu?

Je kun stellen dat je tussen de 10 en 15 kilometer per 100 Wh kun fietsen.  Dus de accu van 234 Wh levert je tussen de 23 en 35 kilometer ondersteund trappen op, en de accu van 504 Wh levert tussen de 50 en 75 kilometer op. Verder is het goed om te weten hoe vaak je de accu kun herladen want dat heeft uiteindelijk daarmee te maken wat voor een leeftijd de accu heeft en daarmee ook jouw elektrische fiets.

Locatie van de accu en motor

De accu en motor kunnen bij een elektrische fiets op verschillende plaatsen gemonteerd zijn. Deze positie bepaald de balans van je e-bike. Ten eerste kun je voor een Voorwielmotor kiezen. Die is relatief goedkoop en stil. Toch biedt ie minder ondersteuning dan andere modellen. De populairste motor is de Middenmotor. Door hem heb je hoewel ie storingsgevoelig is een goede fietservaring. De Achterwielmotor zorgt voor een zwaar gewicht aan de achterkant. Niettemin krijg je door dit motor een natuurlijke rijbeleving.

Het is aan te raden om een extra verzekering voor de accu van je nieuwe fiets af te sluiten omdat vervangen heel prijzig kan zijn. Klikzeker biedt een e-bike verzekering die schade door vandalisme, elektrische schade, diefstal en roof dekt. En het beste: de dekking geldt in heel Europa, daardoor is jouw pedelec ook op vakantie veilig.