In Nieuws op 12 juli 2017, Geen reacties

Een fietsverzekering: de oplossing bij fietsdiefstal

Sommigen van ons zitten het hele jaar door op de fiets, anderen fietsen alleen tijdens de zomermaanden. Het is echter onvermijdelijk dat je jouw fiets wel eens ergens onbewaakt moet achterlaten. Er is tenslotte niet altijd een bewaakte fietsenstalling of -garage aanwezig. Helaas komt het op onbewaakte plekken nogal eens voor dat fietsen worden gestolen. Dé nachtmerrie voor elke fietser: je fiets niet meer terugvinden op de plek waar je deze hebt achtergelaten.

Zeker als je fiets bij aanschaf nog nieuw was, is de kans groot dat je er een flink bedrag voor hebt neergelegd. Dat geldt zeker voor de aanschaf van een elektrische fiets. Om te voorkomen dat je na een fietsdiefstal met lege handen komt te staan, is het aan te raden om een goede fietsverzekering af te sluiten.

Een fietsverzekering: de oplossing bij fietsdiefstal

Een fietsverzekering: de oplossing bij fietsdiefstal

Goede tips om fietsdiefstal te voorkomen

Een fietsendief valt natuurlijk niet graag op en wil de klus zo snel mogelijk klaren. Met dat in het achterhoofd zijn er een aantal manieren om een dief af te schrikken. Hieronder lees je welke dat zijn:

  • Je kunt je fiets het beste vastzetten aan een vast object zoals een lantaarnpaal of een fietsbeugel. Anders kan een dief je fiets gemakkelijk meenemen, ondanks dat je een goed slot hebt. Je kunt je fiets ook het beste achterlaten op een drukke en zichtbare plek, zodat er genoeg getuigen zijn.
  • Met een goed slot op je fiets kom je een heel eind. Toch is het verstandig om je fiets met meer dan één slot vast te zetten. Naast het slot dat standaard op je fiets zit, kun je een stevig kettingslot, vouwslot of kabelslot aanschaffen. Deze knip je als dief niet zomaar kapot. Met deze sloten kun je jouw fiets extra vastzetten aan een lantaarnpaal, fietsbeugel of andere fiets.
  • Bijzondere fietsen met zeer herkenbare kleuren zijn voor criminelen minder aantrekkelijk omdat ze makkelijker terug te vinden zijn. Zo kun je jouw fiets versieren met bloemen of stickers zodat je de fiets van afstand al zou herkennen.

Wat te doen als je fiets is gestolen?

Ondanks dat fietsendiefstal zelden wordt opgelost, moet je aangifte doen bij de politie. Niet omdat de kans heel groot is dat de fietsendief wordt gepakt, maar omdat je aangifte moet doen om aanspraak te kunnen maken op je fietsverzekering. De politie moet dan vaststellen dat het echt jouw fiets is die is gestolen. Anders kan iedereen altijd maar proberen om verzekeringsgeld voor een gestolen fiets te krijgen.

Dekt een inboedelverzekering de schade?

De inboedelverzekering dekt de schade als gevolg van fietsdiefstal niet. Enige uitzondering is als de fiets uit een afgesloten ruimte bij huis wordt gestolen, maar dat gebeurt zelden. Daarom kun je het beste ook een fietsverzekering afsluiten. Deze dekt de schade als gevolg van fietsdiefstal op openbare plaatsen, mits de fiets is afgesloten met een goed slot.

Heb je net een mooie nieuwe fiets gekocht? Denk dan eens na over een fietsverzekering. Fietsdiefstal komt vaker voor dan je zou denken.

Heb je net een mooie nieuwe fiets gekocht? Denk dan eens na over een fietsverzekering. Fietsdiefstal komt vaker voor dan je zou denken.

De voordelen van een fietsverzekering

Niet voor elke fiets is een fietsverzekering de moeite waard, maar voor dure stadsfietsen, racefietsen, mountainbikes of elektrische fietsen is het afsluiten van een fietsverzekering een logische keuze. Deze fietsen hebben veel geld gekost en het zou zonde zijn als je daar niets meer van terugziet. Als je een fietsverzekering bij ons afsluit ben je niet alleen verzekerd tegen diefstal en inbraak in Nederland, maar heb je dekking in heel Europa. Heel handig als je de fiets meeneemt op vakantie. Daarnaast wordt je fiets bij schade gerepareerd en heb je geen eigen risico. Als je weet dat er jaarlijks, alleen al in Nederland, zo’n 100.000 fietsen worden gestolen, is een fietsverzekering zeker geen slecht idee.