In Nieuws op 22 maart 2016, Geen reacties

Autopilot-functie voor Tesla Model S


teslar-image_530x353

Afgelopen herfst wekte Tesla veel aandacht met een nieuwe Dualmotor en de aankondiging van een Autopilot-functie voor de Model S. Nu is dit functie met de software 7.1 verkrijgbaar. Een korte tijd geleden vond men een stembesturing voor een navigatiesystem nog toekomst wijzend. In de VS zijn ze daarentegen wel verder.

Elon Musk beloofd autonoom rijden met Tesla Model S en de nieuwe Software

Bij de perspresentatie waarschuwde de Tesla CEO nog wel voor het gebruik ervan: “Het is een soort openbare betaversie. We willen dat mensen er voorzichtig mee omgaan. Hou de handen nog aan het stuur.” Dankzij continue updates die Tesla naar zijn auto’s stuurt en de analyse van de autopilot-data zal de autopilot na verloop van tijd volgens Musk verbeteren: “Het zal naar verloop van tijd steeds beter worden omdat het leert. Autopilot zal binnen een paar maanden een stuk verfijnder aanvoelen.”

Wat kan de autopilot-functie nou precies?

Ten eerste werd er in oktober 2015 met de software update 7.0 een Autosteer functie ingevoerd. Met die wordt de snelheid aan voorliggers aangepast en ervoor gezorgd dat de Tesla in zijn rijbaan blijft. Bij software update 7.0 werd verder een Auto Lane Change Autopilot-functie ingevoerd. Als deze door de richtingsaanwijzer geactiveerd wordt, kan de Tesla Model S automatisch van rijvak veranderen. Bovendien is met software update 7.1 de Autopark functie van software 7.0 verbeterd worden. Met 7.0 was het nog nodig om achter het stuur te zitten. Met 7.1 kan de Tesla Model S volledig alleen parkeren.

De prijs van het autonome rijden met de Tesla Model S

De Tesla Model S kost vanaf 79.200 €. Als men het Autopilot pakket met een nieuwe Tesla koopt, krijgt men de nodige hardware en regelmatige automatische software updates voor slechts 2.700 €. Voor oudere auto’s vanaf oktober 2014 kost de activering van de software 3.300 €.

Maar er zijn ook goedkopere auto’s met spoor assistent of automatische afstandsregeling te koop. Bijvoorbeeld BMW, Mercedes, Volkswagen of Audi bieden dergelijke functies.